Nieuws13 okt '11 14:23

Europarlement roept Nederland tot de orde

Auteur: BNR Webredactie

Nederland en Finland moeten stoppen met het protest tegen toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied. Het Europees Parlement heeft er genoeg van.

De europarlementariërs vinden dat Roemenië en Bulgarije voldoen aan de voorwaarden voor toetreding.

Bestrijding corruptie onvoldoende
Nederland blokkeert nu de toetreding van de twee Oost-Europese landen. Het kabinet is van oordeel dat de landen nog niet genoeg hebben gedaan aan bestrijding van corruptie en georganiseerde criminaliteit. Nederland erkent wel dat Roemenië en Bulgarije hebben voldaan aan de criteria.

Spelregels
Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini moet Nederland ,,nationale debatten niet voeren over de rug van Roemenen en Bulgaren''. Nederland verandert de spelregels tijdens de wedstrijd, aldus de Europarlementariër.

De VVD-fractie heeft tegen het voorstel gestemd. VVD-Europarlementariër Jan Mulder: "Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald''. Ook de PvdA in Europa is tegen. Er is "gerede twijfel'' dat de landen klaar zijn om de buitengrens van Europa goed te bewaken, aldus Emine Bozkurt.

Overweging
Volgens Gerd Leers van Asiel is er geen nieuwe informatie bekend waardoor de inhoudelijke overweging verandert. "Het heeft geen zin om het probleem weg te stoppen achter het woord populisme. Eerst moeten de problemen worden opgelost.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen