Nieuws12 mei '11 22:42

Knapen: Bulgarije nog lang niet in Schengen

Auteur: Marjan van den Berg

Bulgarije is op de goede weg, maar het land is nog lang niet klaar voor toetreding tot het Verdrag van Schengen, dat vrij verkeer van personen en goederen regelt. Dat heeft staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) donderdag gezegd in Sofia.

Knapen bezocht onder meer de belangrijkste grensovergang tussen Bulgarije en Turkije, het paradepaardje van de Bulgaarse grensbewaking. Er  wordt gecontroleerd met vaste en mobiele camera’s die 25 kilometer om zich heen kunnen kijken en die worden bediend vanuit de grenspost. Alle verkeer wordt er gecontroleerd. Grenswachten uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland, assisteren de Bulgaren.
Toch is het bewaken van grenzen volgens Knapen meer dan alleen technologie. “Je kunt een mooie scanner hebben, maar als je de man die hem bedient gewoon kunt omkopen, schiet je er weinig mee op'', aldus Knapen. Zolang dat niet is geregeld, kan Bulgarije volgens hem niet toetreden.
Woensdag was Knapen in Roemenië. Dat land wil zich ook aansluiten bij het Verdrag van Schengen. Maar ook de Roemenen zijn volgens de staatssecretaris nog niet zover, onder meer vanwege de trage hervorming van het juridische stelsel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen