Nieuws5 dec '11 06:56Aangepast op 5 dec '11 08:38

Do or die voor de vakbond

Auteur: BNR Webredactie

De vakbond vindt zichzelf opnieuw uit óf gaat ten onder. Dat zegt hoogleraar Ton Wilthagen op BNR.

2012 wordt het jaar van de waarheid. Niet alleen voor de euro, maar ook voor vakbond FNV. De bond moet zichzelf hervormen, met een nieuwe leider en een nieuw verhaal. Want anders is het over en uit, denkt Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarktvraagstukken aan de Universiteit Tilburg.

"De huidige vakbond is failliet: militant, gericht op eigenbelang, met te weinig aandacht grote groepen, waaronder jongeren. Dat moet veranderen, want anders stort het systeem in."

Wat moet er gebeuren?
"Allereerst de gespletenheid uit de organisatie halen. Je moet én de bestaande leden houden én nieuwe leden winnen én het overlegmodel met de overheid opnieuw opzetten. Dat vergt een enorme stuurmanskunst en een grote mate van leiderschap."

Luister naar het interview met Wilthagen via de knop onder de afbeelding.

Servicegericht
Volgens Mei Li Vos, oud-Kamerlid van de PvdA en ooit mede-oprichter voor Alternatief voor Vakbond, voldoet de huidige bond niet meer aan moderne eisen: "De arbeidsmarkt is heel anders dan honderd jaar geleden, toen de vakbeweging ontstond. Je moet nu niet meer langs beroepen en sectoren organiseren, maar eerder regionaal."

"Verder moet je meer een soort ANWB worden als je jongeren wil trekken. Dus meer servicegericht, bijvoorbeeld met het verlenen van rechtsbijstand, of het inkopen van opleidingen ihkv een levenlang leren."

En eventueel is Vos wel bereid een rol te spelen in die nieuwe vakbond: "Als het een vakbond wordt die écht opkomt voor de werkenden van nu, dan zal ik me zeker melden."

Gerelateerde artikelen