Nieuws24 jan '12 06:03Aangepast op 24 jan '12 10:55

Klap op 'strengste begrotingpact ter wereld'

Auteur: Edme Koorstra

De ministers van de zeventien eurolanden werden het in de nacht van maandag op dinsdag eens over het begrotingsakkoord. Een "historisch pact", volgens minister De Jager.

Naar verwachting zullen de regeringsleiders op de eurotop van volgende week het definitief eens worden over het nieuwe verdrag.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann lijkt zich achter de woorden van De Jager te scharen. "Het is natuurlijk belangrijk dat de lidstaten zich er nu aan verbonden hebben dat ze in een eigen wetgeving keihard vastleggen dat ze zich houden aan de begrotingsdiscipline. Dat is wel een voorwaarde om uit dit eurodal te komen", zegt zij op BNR.

Verdrag van Maastricht te vaag
Het nieuwe pact is eigenlijk een verlenging van het Verdrag van Maastricht. Die verlenging is nodig, want het Verdrag van Maastricht was volgens Wortmann te vaag en algemeen.

"We hebben in de afgelopen jaren gezien wat ervan gekomen is."

Belangrijk pact
Toch zijn er volgens Wortmann het afgelopen jaar ook al duidelijke stappen vooruit gezet, waardoor we nu een onafhankelijke begrotingsautoriteit hebben die lidstaten op hun vingers kan tikken. "Maar met deze stap moeten lidstaten het ook in hun eigen wetgeving vastleggen. Dat was met name voor Duitsland en ook voor de Europese Centrale Bank toch wel cruciaal dat dit geregeld werd."

Wortmann: "We hebben allemaal gezien dat de ECB in december 500 miljard euro in de banken heeft gestoken om als het ware de banken van geld te voorzien zodat zij ook de bedrijven geld kunnen lenen. De ECB wil daar wel wat voor terug zien en ook daar is dit pact belangrijk voor."

Strengere discipline
Over het begrotingsverdrag werden 26 van de 27 EU-lidstaten het begin december in hoofdlijnen al eens. Alleen Groot-Brittannië lag dwars. De afgelopen weken is gewerkt aan de uitwerking van het verdrag, dat strengere begrotingsdiscipline bij landen moet afdwingen. In maart moet het verdrag bekrachtigd worden.

Ratificatie
Een paar punten zal nog door de regeringsleiders afgesproken moeten worden. Een voorbeeld hiervan is hoeveel landen het verdrag moeten gaan ratificeren om het van kracht te laten gaan.

Staatsschuld
Minister van Financiën De Jager sprak van een "historisch pact'' en noemde het "misschien wel het strengste budgettaire pact ter wereld''. Landen zullen zich moeten houden aan een staatsschuld van niet meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product en een begrotingstekort van 3 procent.

'Tussen de oren'
Volgens de minister zijn er geen landen die hebben aangegeven, dat dit voor hen onhaalbaar is. "Het is niet meer alleen een papieren afspraak, maar het is ook tussen de oren komen te zitten, dat landen zich ervan bewust zijn dat het zo niet langer kan.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen