Nieuws6 mrt '12 16:29

Begrotingsregels Europa zijn buigzaam

Auteur: Pieter van den Akker

De percentages in de Europese begrotingsregels zijn 'niet in graniet gebakken'. Dat heeft minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag opnieuw benadrukt.

De Jager verwees daarmee tegen RTLZ naar het begrotingstekort van maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product, waar Nederland volgens afspraken met de Europese Commissie volgend jaar weer aan moet voldoen.

Vorige week zei De Jager al dat hij ruimte ziet  in de Europese begrotingsregels. "De begrotingsregels zijn streng, maar schrijven niet onder alle omstandigheden precieze cijfers voor", gaf de minister toen aan.

Ruimte
De CDA-minister wil wel dat Nederland zich 'coute que coute' houdt aan de Europese begrotingsregels. Maar die geven meer ruimte dan de media suggereren, merkte De Jager op. Er is echter maar een partij die daarover een oordeel velt en bepaalt hoe groot de ruimte is, en dat is de Europese Commissie. Eerder zei De Jager al eens dat een overschrijding met tienden van procenten gedurende een korte periode mogelijk toegestaan is.

Streng
De Europese regels zijn 'een eis, geen richtsnoer', zei De Jager. Dat is ook wat hij VVD, CDA en PVV voorhoudt. De top van die partijen onderhandelen de komende weken in het Catshuis over miljardenbezuinigingen. "Ik ben inderdaad heel erg streng en dat betekent dat we met de Europese begrotingsregels niet gaan marchanderen."

Gerelateerde artikelen