Nieuws29 mrt '12 19:58Aangepast op 30 mrt '12 02:33

Versnelde verhoging AOW-leeftijd levert dubbele op

Auteur: Thijs Baas

De CDA-fractie in de Eerste Kamer wil van minister Henk Kamp van Sociale Zaken weten hoeveel het oplevert als de AOW-leeftijd al per 2013 wordt verhoogd.

Kamp wil pas in 2020 beginnen met het verhogen van de AOW-leeftijd. De CDA-senatoren willen weten wat de effecten zijn van een verhoging van de leeftijd met drie maanden per jaar, tot de leeftijd van 70 jaar bereikt is.

Op termijn moet het voorstel van Kamp 4 miljard euro opleveren, 0,7 procent van het bruto binnenlands product. Donderdag antwoordde Kamp dat het voorstel van de CDA'ers bijna het dubbele daarvan oplevert. De houdbaarheidswinst komt volgens de minister 0,6 procent hoger uit.

Het verzoek komt op een opmerkelijk moment, nu regeringspartijen VVD en CDA in het Catshuis met gedoogpartner PVV in gesprek zijn over extra maatregelen die de overheidsfinanciën op orde moeten brengen.

Wetsvoorstel
In de Eerste Kamer wordt binnenkort het wetsvoorstel van Kamp behandeld om de AOW in 2020 te verhogen van 65 naar 66 jaar en daarna parallel te laten lopen met de stijgende levensverwachting. Kamp baseerde zijn plan op een pensioenakkoord met werkgevers en de vakbeweging.

De AOW-leeftijd stijgt in 2035 door naar 68 jaar als de levensduur van Nederlanders naar verwachting blijft toenemen, meldt Kamp donderdag in reactie op vragen van de Eerste Kamer over zijn wetsvoorstel.

Een jaar geleden ging Kamp er nog van uit dat door de koppeling aan de levensverwachting de pensioenleeftijd in 2040 zou uitkomen op 68 jaar. "Op basis van de huidige verwachtingen zou de pensioenleeftijd in 2035 naar 68 gaan'', schrijft hij nu aan de Senaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen