Nieuws20 jun '11 07:55

VS onderhandelen met Taliban

Auteur: Edme Koorstra

De Verenigde Staten hebben wel degelijk contact gezocht met de Taliban om een oplossing te zoeken voor het bloedige conflict in Afghanistan. Dat bevestigde minister Robert Gates van Defensie gisteren.

De Afghaanse president Hamid Karzai had de gesprekken met de opstandelingen zaterdag al wereldkundig gemaakt. De Taliban ontkende toen.
'Zeer inleidend'
Volgens Gates voert het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, in samenwerking met andere landen, voorbereidende gesprekken met de Taliban in Afghanistan. De gesprekken zijn nog "zeer inleidend'' van aard, aldus de bewindsman tegen nieuwszender CNN. Hij zei dat de eerste stap is "ons ervan te verzekeren dat de gesprekspartners invloedrijke Talibanleden en oprecht zijn".
Waarom?
Humberto Tan vraagt aan buitenlandcommentator Bernard Hammelburg waarom de Amerikanen eerst niet, en nu wél willen onderhandelen. Luister naar het interview via de knop rechts.
Eisen aan de Taliban
De contacten zijn volgens Gates al een paar weken gaande. Maar het zal naar zijn mening zeker tot de winter duren eer ze iets zullen opleveren. De Amerikanen stellen diverse eisen aan de Taliban. Zo moet de strengislamitische groepering zich volledig losmaken van de terreurgroep al-Qaeda.
Militaire druk
Gates is van mening dat de Taliban in de winter van 2011 "onder militaire druk moeten staan'' wil het overleg succesvol zijn. Dit lijkt in tegenspraak met het plan van president Barack Obama om deze zomer te beginnen met de terugtrekking van de eerste troepen uit Afghanistan. Gates zei zondag dan ook dat een "significant aantal'' Amerikaanse militairen in Afghanistan blijft, ook al begint Obama met zijn terugtrekkingsplan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen