Nieuws11 aug '11 13:08Aangepast op 11 aug '11 15:07

Helft bijstandontvangers kan aan de slag

Auteur: Marjan van den Berg

"Ongeveer de helft van de mensen die nu in de bijstand zitten, kan aan het werk." Dat zegt staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken op BNR.

Volgens de VVD-staatssecretaris kunnen 150.000 tot 200.000 bijstandsgerechtigen helemaal of gedeeltelijk werken. Hij is bezig met plannen om de bijstand aan te scherpen.
“Nu zitten er zo ongeveer 350 duizend mensen in de bijstand. Dat is een inschatting die wij overigens zelf maken", zegt de staatssecretaris. "Sommigen kunnen lastig een baan vinden, bijvoorbeeld wegels met psychische- of drugsproblemen, maar anderen kunnen met hulp en ondersteuning prima aan het werk."
Iedereen is nodig
Volgens De Krom worden mensen nu te gemakkelijk afgeschreven. Ook neemt volgens hem de solidariteit af bij mensen die wel werken. Bovendien is er in 2040 door de vergrijzing een tekort op de arbeidsmarkt van een kleine miljoen mensen, zegt de staatssecretaris. "We hebben gewoon iedereen met talenten keihard nodig".
Gemeenten
Gemeenten moeten straks harder korten op uitkeringen als bijstandsgerechtigden niet meewerken bij het vinden van een baan. Er kan ook een tegenprestatie voor de uitkering worden gevraagd, zoals helpen bij gemeentewerken. "Volgens mij nog een extra slagje nodig is om ervoor te zorgen dat er nog meer mensen aan het werk gaan. Daar zijn we nu dus mee bezig", legde De Krom uit op BNR.
Luister rechts naar het hele interview met staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken op BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen