Nieuws24 jan '12 18:44

Van de Camp: Franse genocidewet onverstandig

Auteur: Karin Backx

Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) vindt het niet verstandig van Frankrijk dat ze een wet aannemen dat ontkenning van volkerenmoord strafbaar stelt. Dat zegt hij op BNR.

"We weten allemaal wat daar gebeurt is en ik geloof echt dat er een vorm van genocide heeft plaatsgevonden. Maar om dat nou bij wet in Frankrijk te gaan regelen dat je dat niet mag ontkennen, dat vind ik het verkeerde middel," aldus Van de Camp.

Verkeerde instrument
"De vrijheid van meningsuiting is binnen Europa een heel groot goed. Je moet over dit soort onderwerpen discussies kunen hebben. Je moet historisch onderzoek kunnen plegen. Maar om nu bij wet te gaan afkondigen dat je iets niet meer mag ontkennen, is op dit moment het verkeerde instrument," vindt Van de Camp.

"Frankrijk en Turkije hebben omvangrijke economische relaties, laat die contacten vooral daar langs verlopen," vult de europarlementariër aan.

Woede in Ankara
Maandag ging de Franse Senaat akkoord met het wetsvoorstel. Eerder keurde het lagerhuis, De Nationale Vergadering, de wet goed.

Het wetsvoorstel leidde tot woede in Ankara. In de ogen van Turkije is de wet gericht op de ontkenning van de volkerenmoord op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk, bijna honderd jaar geleden.

Ottomaanse Rijk
Als erfgenaam van het Ottomaanse Rijk heeft de Turkse republiek altijd stug volgehouden dat de genocide nooit heeft plaatsgevonden. De Turken erkennen wel dat veel Armeniërs zijn vermoord. Franse wetgevers legden tien jaar geleden al vast dat de genocide wel degelijk plaatsvond.

Kalmte
De Franse minister Alain Juppé heeft Turkije dinsdag opgeroepen tot kalmte. Hij zei in een televisie-interview dat de wet slecht is getimed. Hij zei er persoonlijk ook op tegen te zijn. "Ik hoop dat de realiteit van de situatie niet wordt overweldigd door emoties.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen