Nieuws6 mrt '12 18:12

Beleggers geloven het niet meer

Auteur: Fleur de Bruijn

Het uur U nadert voor Griekenland. Donderdag moeten de schuldeisers akkoord gaan met een forse aderlating. Beleggers geloven niet in een goede afloop.

Een ongecontroleerd faillissement van Griekenland kan één biljoen euro kosten. Dat zegt bankenorganisatie IIF, in een vandaag verschenen rapport. Daarom heeft de organisatie maanden onderhandeld over een schuldsanering. Maar beleggers beginnen hun geloof te verliezen en daarom staan de aandelen onder druk. Dit vertelde economieredacteur Rob Jansen vandaag in BNR Petra Grijzen.

Het IIF bereikte onlangs een akkoord met Griekenland over een schuldsanering, maar de banken moeten er ook nog afzonderlijk mee akkoord gaan. Door de vrijwillige schuldenruil moet de staatsschuld van Griekenland met 107 miljard euro worden verlaagd, zodat het land in een stabielere positie komt.

Spannend
Maar dat akkoord met Griekenland is dus nog niet klakkeloos overgenomen door de banken. En het is nog niet zeker dat dit zal gebeuren. Volgens Jansen kan het nog spannend worden voor Griekenland: "Het IIF vertegenwoordigt veel banken en de meeste grote banken hebben toegezegd, maar ze zijn niet allemaal akkoord en 75 procent van de banken moet akkoord zijn."

Veeg teken
Het feit dat de banken zo lang wachten, is volgens Jansen opvallend. Hij noemde het zelfs 'een veeg teken', want het officieuze akkoord is inmiddels al een tijd geleden gesloten en de banken wachten wel erg lang. Het zijn met name kleinere banken die nog niet thuis hebben gegeven.

Claimen
Grijzen kon zich voorstellen dat deze kleinere banken liever bij de 25 procent willen horen, omdat de bank dan weliswaar het geld kwijt is, maar nog wel geld van de verzekeraar krijgt. "Dat is een Catch 22: inderdaad zijn schulden verzekerd, maar die polissen lopen niet alleen bij aparte verzekeringsmaatschappijen. Het zijn ook vaak banken die de polissen in bezit hebben, dus is het ook in het belang van de banken dat ze niet het geld bij hun gaan claimen."

Gevolgen
Er zijn enkele zeer belangrijke en schadelijke gevolgen die zouden voortvloeien uit een ongeordend faillissement van de Griekse overheidsschuld, zo waarschuwde de IIF dinsdag. "Het is lastig om al deze verplichtingen met enige mate van precisie te berekenen, maar het is moeilijk te zien hoe ze niet de 1000 miljard euro overschrijden.''

Uit de kast
Jansen zei dat hij dat rapport net zo zwak onderbouwd vindt als het rapport over de terugkeer naar de gulden. In het rapport staat volgens Jansen dat het IIF zich moeilijk kan voorstellen dat het minder zal zijn. "Je kunt er in ieder geval van uitgaan dat er nog wel veel lijken uit de kast komen. Met name kleine partijen, zoals banken in Zuid-Europa, kunnen fors in de problemen komen. Het is vooral de angst wat er gaat gebeuren."


 

Gerelateerde artikelen