Nieuws8 jan '12 18:42

We mogen weer varen in het noorden

Auteur: Fleur de Bruijn

Vanaf maandagmorgen 06:00 mag er in Groningen en Friesland weer gevaren worden. De dijken zijn stabiel genoeg en het waterpeil is voldoende gezakt.

Het verbod was sinds woensdagavond van kracht. De waterschappen in Groningen en Friesland hebben zaterdag en zondag veel water geloosd op de Waddenzee, het IJsselmeer en het Lauwersmeer. Het spuien gaat maandag nog verder.

Militairen weg
De laatste 55 militairen die hulp boden bij het hoge water in Groningen, hebben zondagochtend het crisisgebied verlaten. Ze waren aanwezig bij de waterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde. Wel zijn 50 militairen nog paraat op de kazerne in Havelte. De militairen hielpen de afgelopen dagen onder andere met de evacuatie van de dorpen Woltersum, Wittewierum en delen van Ten Boer en Ten Post. Ze legden ook zandzakken, om de dijk langs het Eemskanaal te versterken. De evacués zijn inmiddels terug, omdat het gevaar is geweken. De terugkeer van het vee gaat nog een paar dagen duren.

Woudagemaal in trek
Het Woudagemaal in Lemmer heeft de afgelopen dagen meer dan 10.000 bezoekers getrokken. Het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld draaide de afgelopen dagen op volle toeren om water af te voeren naar het IJsselmeer. Het gemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. De schotten waarmee de keermuur langs de IJsselkade in Kampen donderdag is afgesloten, gaan maandag weer weg. Dan kan omdat de wind is gaan liggen en er minder regen is gevallen dan verwacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen