Programma6 apr '12 23:25

Het mes in de vleesconsumptie

Auteur: Thijs Baas

Het aantal vleesverminderaars in Nederland is sinds 2009 gegroeid van 69,5 procent naar 77,1 procent.

Het gaat om mensen die zeggen dat ze minstens één dag per week geen vlees eten bij de warme maaltijd. Het tv-programma Nieuwsuur maakt vrijdagavond de cijfers bekend van het onderzoek van instituut LEI van de Universiteit in Wageningen onder ruim 1.250 Nederlanders. Daaruit blijkt ook dat 42,5 procent van de Nederlanders minimaal drie keer per week vleesloos blijft.

Totale hoeveelheid
Ondanks de toename van het aantal vleesminderaars blijft de totale hoeveelheid geconsumeerd vlees al vijftien jaar op hetzelfde niveau van ongeveer 43 kilo per persoon per jaar, melden de onderzoekers. De kans is dan ook groot dat de verdeling over de consumenten is veranderd.

Gezondheid
Mensen besluiten vooral minder vlees te gaan eten vanwege de gezondheid, het dierenwelzijn en de duurzaamheid. Ook praktische en financiële redenen spelen mogelijk een rol. Toch blijft 63 procent van de ondervraagden vinden dat vlees de maaltijd compleet maakt. Het is dan ook nog altijd niet erg hip om te minderen met vlees.

Het imago van vleesvervangers blijft beroerd. Veel mensen vervangen hun vlees dan ook het liefst door niets. Het vleesonderzoek stamt uit oktober vorig jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen