Nieuws5 sep '12 15:53Aangepast op 5 sep '12 16:26

Brinkman zet overheidsgebouwen in uitverkoop

Auteur: Melvin Captein

Hero Brinkman, lijsttrekker van DPK, heeft een aantal overheidsgebouwen op Marktplaats gezet. Hij wil aantonen dat aan huisvesting van zbo's "belachelijk veel geld van burgers wordt verspild".

In een interview met NU.nl laat de voorman van Democratisch Politiek Keerpunt weten dat "er waterschappen zijn die kasteeltjes hebben gekocht." Het geld klotst volgens hem "letterlijk over de dijken".

Zbo's moeten afslanken
In zijn partijprogramma zet Brinkman stevig in op bezuinigingen op zbo's (zelfstandige bestuursoprganen), organisaties die overheidstaken uitvoeren. Volgens Brinkman kan binnen deze organsaties, zoals UWV, de OPTA en het CBR, in totaal voor 28 miljard euro gesneden worden. In de CPB-doorrekeningen werd deze bewering van Brinkman echter niet overgenomen. Volgens het adviesorgaan kan er de komende jaren slechts 1,2 miljard euro afgeslankt worden.

Uitgerangeerde politici
Brinkman is het niet eens met deze lezing. Dat zijn berekeningen niet zijn overgenomen wijdt hij aan "het grote aantal uitgerangeerde politici die bij zbo's werken". Brinkman pleit ervoor overheidstaken te privatiseren omdat er bij zbo's totaal geen zicht is op de overheadkosten. Hij zet dit statement kracht bij door diverse overheidsgebouwen aan te bieden op Marktplaats. Onder hen de gebouwen van Buma-Stemra, de Kamer van Koophandel en, saillant, het CPB.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen