Nieuws16 nov '11 16:49

SCP: doe voorzichtig. Rutte: kom maar op

Auteur: BNR Webredactie

Het SCP vindt dat het kabinet bij de bezuinigingen te weinig oog heeft voor de sociale gevolgen, premier Rutte vindt het een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg.

Premier Rutte is het dus niet eens met het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. "We zijn al heel voorzichtig bij het uitvoeren van bezuinigingen. Dit rapport is een aanmoediging om bij bezuinigingen steeds goed oog te houden op de uitvoering. We willen de pijn zo eerlijk mogelijk verdelen'', zei Rutte woensdag in Den Haag.

Stapelen
Rutte benadrukte dat 18 miljard euro bezuinigen niet gaat zonder dat mensen het merken. Hij wees erop dat tijdens de politieke beschouwingen aan de Tweede Kamer is toegezegd dat het kabinet zijn best zou doen te voorkomen dat burgers getroffen worden door een stapeling van bezuinigingen.

Linkse oppositiepartijen, die vinden dat het SCP hun kritiek op het kabinetsbeleid bevestigt, doen in de ogen van Rutte geen recht aan het rapport. "Het SCP heeft bij zijn kritiek in het rapport ook allerlei mitsen en maren.''

Nieuwe voorspellingen
Rutte herhaalde dat het kabinet eerst nieuwe economische voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) wil hebben, voordat het bekijkt of er extra bezuinigingen nodig zijn. Dinsdag kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met het bericht dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal gekrompen is. Volgens Rutte ervaart de open Nederlandse economie altijd snel de gevolgen van ontwikkelingen in de wereld. "We doen er alles aan de overheidsfinanciën op orde te brengen en Nederland zo fit mogelijk te krijgen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen