Nieuws26 dec '11 15:46Aangepast op 26 dec '11 16:40

Fukushima onvoorbereid op ramp

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco en de toezichthouders vanuit de overheid waren erg slecht voorbereid op de ramp die op 11 maart de kerncentrale Fukushima I trof.

Dat zegt een onafhankelijke onderzoekscommissie in een rapport maandag.

Eerste officiële onderzoek
De commissie voerde het eerste officiële onderzoek naar de ramp. Die was het gevolg van een zeer zware aardbeving en een tsunami.

Door de aardbeving en de tsunami die daarop volgde, viel de koeling in de centrale uit. Daardoor smolten de spluitstofstaven en raakte de hele omgeving radioactief besmet.

Geen noodplan
Volgens het rapport hadden Tepco, de exploitant van Fukushima 1, en de toezichthouders geen voorzorgsmaatregelen klaarliggen om snel op een tsunami te kunnen reageren.

Ze hielden alleen rekening met mechanische defecten en menselijke fouten. De commissie sprak voor het rapport met 456 mensen die bij het ongeluk betrokken waren.

Onderzoek Tepco
Tepco kwam in een eigen rapport tot andere bevindingen. Volgens het bedrijf is het onmogelijk zich voor te bereiden op een aardbeving met de kracht van 9.0 op de schaal van Richter en de reusachtige golven die daardoor ontstonden.

Benieuwd hoe het rampgebied er een aantal maanden na de ramp eruit zag? Bekijk deze video:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen