Nieuws2 jun '12 18:30Aangepast op 2 jun '12 19:41

Gullit: zelfoverschatting nekt Oranje

Auteur: Fleur de Bruijn

Als het Nederland elftal niet snel zelfkritisch wordt, heeft Oranje weinig te zoeken op het EK.  Dit zegt Ruud Gullit vandaag in De Telegraaf.

Volgens Gullit is er sprake van zelfoverschatting, net als tijdens de voorbereiding op het WK in 1990. Ook nu kijken de spelers terug op een geslaagd vorig toernooi. De oud-international, die als aanvoerder in 1988 als eerste de Europese beker de lucht in mocht houden, zegt dat in '90 alles mis is gegaan wat in '88 wel goed ging. "Dit proces lijkt zich ook nu te voltrekken. "

Van der Vaart
Als voorbeeld van het gebrek aan zelfkritiek noemt Gullit de heftige reacties van sommige spelers en van trainer Bert van Marwijk op de kritiek van onder andere Marco van Basten. De voormalig bondscoach zei dat Van Marwijk meer naar namen dan naar posities kijkt. Bijvoorbeeld door Rafael van der Vaart linksbuiten te zetten. "Je begeeft jezelf op een hellend vlak als je na verlies iets niet wilt horen en zien, wat je na een overwinning wel durft te erkennen."

Geen ruimte voor kritiek
"Door al die schouderklopjes die ze zichzelf geven bij Oranje, is er geen enkele ruimte voor commentaar en al helemaal niet voor kritiek. Ze zijn het niet meer gewend en vieren liever een volksfeestje met een tweede plaats," zegt Gullit, die vindt dat Oranje de kritiek serieus moet nemen. "Het is niet leuk als je later wordt aangepakt. Maar wel terecht, want het niveau loopt gestaag terug."

Gerelateerde artikelen