Nieuws24 apr '12 17:56

VVD Limburg wil nog steeds gedogen

Auteur: Karin Backx

De VVD ziet nog steeds heil in een gedoogconstructie. Niet in Den Haag, maar in Limburg. Fractievoorzitter Erik Koppe wil dat de waarschijnlijke Limburgse coalitie van CDA, VVD en PvdA wordt uitgebreid met een gedoogpartner, bijvoorbeeld D66.

De provincie Limburg zit zonder bestuur, nadat het CDA vorige week het vertrouwen opzegde in coalitiepartner PVV. Dat was één dag voordat het in Den Haag mis ging.

Volgens Erik Koppe, fractievoorzitter van de VVD in Limburg is de situatie in Den Haag niet te vergelijken met Limburg.

Stukje herkenning
"In Limburg spreek je wel van een meerderheidscoalitie met CDA, PvdA en VVD. Wat je dan wel eens doet om zo'n coalitie iets wat te verbreden, is kijken of er fracties zijn die zich daarbij kunnen aansluiten middels een stukje herkenning in zo'n coaltieakkoord", zegt Koppe op BNR.

Econoom en oud-minister Willem Vermeend: "Ze hebben een oude coalitie gehad in Limburg, die goed heeft gewerkt en die kunnen ze terugkrijgen."

Stukje oppositie
Maar Vermeend snapt niet helemaal wat de meerwaarde is om op zoek te gaan naar andere partijen, als je al een meerderheid hebt met een coalitieakkoord. "Er zou altijd wel een stukje oppositie moeten zijn. Dat houd je scherp." 

"De coalitie nu in Limburg telt de helft plus één zetel", vult Koppe aan. "In de vorige periode heeft een kleine partij ook gedoogsteun gegeven, waarvoor ze wat terugkregen in het coalitieakoord en daarmee had men wel een wat ruimere meerderheid."

Strategisch altijd slim
De coalitie staat nog niet vast. Dat erkent Koppe ook. "Mensen stellen vragen, ook over de wat smalle coalitie. En daar heb ik op geantwoord dat een dergelijke coalitie altijd is uit te breiden, als dat gewenst is, met één of meer gedoogpartijen.

Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut stelt dat het "strategisch altijd slim is om de hand uit te steken naar de oppositie. Als het dan mislukt, kun je altijd nog zeggen dat je het geprobeerd hebt. Je toont wel actie zo."

Te onvolwassen
Nooit meer met de PVV? Koppe: "Eerst komende tijd niet meer. De PVV is te onvolwassen als partij om bestuursverantwoordelijkheid te dragen."

Vorige week trok het CDA de stekker uit de coalitie met de PVV en de VVD in Limburg. Het CDA vindt dat de PVV de koningin en de Turkse president Gül geschoffeerd en beledigd heeft en daarmee het coalitieakkoord geschonden heeft.

Gerelateerde artikelen