Nieuws21 jan '12 17:35

Dodental Concordia op twaalf

Auteur: Bart Tuinman

In het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia is zaterdag het lichaam van een vrouw gevonden. Het dodental van de ramp stijgt daarmee naar 12. De identiteit van de vrouw is nog niet vastgesteld.

Duikers zoeken in het wrak nog naar 20 vermiste opvarenden. Het is zo goed als zeker dat die niet meer leven. De reddingsactie onder water werd zaterdagochtend hervat, nadat die vrijdag de hele dag had stilgelegen omdat het schip bleek te bewegen. Daardoor kon de veiligheid van de duikers in het wrak in gevaar komen. Om dezelfde reden werd de zoektocht al twee keer eerder gestaakt. 20 passagiers en bemanningsleden van de Costa Concordia worden nog vermist. De kans dat ze nog leven is miniem.

Rechtszaak
Rederij Costa Cruises, eigenaar van het verongelukte schip, kan een rechtszaak tegemoet zien van gedupeerde passagiers. De Italiaanse consumentenbond Codacons en twee Amerikaanse advocatenkantoren willen van de rederij minimaal 124.000 euro schadevergoeding per passagier.

Schade
De collectieve rechtszaak zal volgende week worden aangebracht bij een rechtbank in Miami. De schadevergoeding is volgens de advocaten niet alleen bedoeld om de medische verzorging van getroffen passagiers te betalen, maar ook als genoegdoening voor de traumatische ervaring.

Rots
De 290 meter lange Costa Concordia voer vorige week vlakbij het eiland Isola del Giglio voor de kust van Toscane en raakte daar een rots. Door de aanvaring ontstond een scheur van tientallen meters lang in de romp. Het schip maakte water en kapseisde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen