Nieuws31 mei '12 09:43Aangepast op 31 mei '12 10:05

Forensen gaan er minimaal 65 euro per maand op achteruit

Auteur: Anne-Greet Haars

De ANWB heeft laten berekenen wat forensen ongeveer moeten inleveren. Het blijkt dat ze maandelijks circa 65 tot 90 euro achteruit gaan. De cijfers gelden voor automobilisten en treinreizigers.

De ANWB komt daarom met een zogenoemde reiskostencheck, waarmee forensen kunnen uitrekenen hoeveel euro zij er volgend jaar op achteruitgaan. Vanaf 2013 wordt er loonbelasting geheven over de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer, zoals is afgesproken in het Lenteakkoord..

De check op de website van de organisatie moet deze gevolgen inzichtelijk maken.

Meer dan verwacht
"Ik heb gisteren wat zitten werken op de reiskostencheck website en het valt me toch niet mee. Ik denk het voor veel mensen meer is dan ze verwacht hadden", legt Guido van Woerkom van de ANWB uit.

"We hebben in het begin vragen gekregen over wat de maatregelen zouden betekenen voor de forensen. Daarom hebben we deze site gemaakt", legt Van Woerkom uit.

Jaarlijkse kosten
Een werknemer die met zijn auto reist, woont gemiddeld 23 kilometer van zijn werk. De ANWB heeft berekend dat iemand met een modaal inkomen er op basis van vijf werkdagen jaarlijks 786 euro op achteruit dreigt te gaan. Een werknemer die met de trein reist, woont gemiddeld 38 kilometer van zijn werk. De ANWB becijfert dat die werknemer er jaarlijks 845 euro op achteruit gaat.

Lees ook de column van Ben van der Burg over de reiskostenvergoeding.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen