Nieuws9 dec '11 15:20

Burgemeester Alphen wist niet van 2e verdachte

Auteur: Harmen Simon Teunis

In de dagen na het bloedbad in Alphen aan den Rijn heeft de politie een tweede verdachte gevolgd, zonder dat burgemeester Bas Eenhoorn daar iets van wist.

Het Openbaar Ministerie lichtte de burgemeester pas in nadat de observatie een paar dagen later was opgeheven. Hij kreeg te horen dat die niet langer meer nodig was.

Tristan van der V.
Eenhoorn was daardoor de eerste dagen in de veronderstelling dat schutter Tristan van der V. als enige betrokkene gold, bevestigde Eenhoorn. "Het Openbaar Ministerie had alle recht om daarover met mij geen informatie te delen. Toch vind ik dat heel slecht, zeker gezien de rampsituatie die zich voordeed."

Eyeopener
Eenhoorn was graag op de hoogte gebracht van de observatie, om daarmee rekening te kunnen houden met zijn verhaal naar de mensen toe.

"Dat vertrouwen alleen afgedwongen wordt door de wet was wel een eyeopener voor mij. Dat uiteindelijk pas na twee of drie dagen het OM mij alsnog op de hoogte bracht, is voor mij aanleiding temeer om te pleiten voor een bijzondere positie van de burgemeester nadat de officiële crisis is afgelopen."

Tweede verdachte
De tweede verdachte werd op 12, 13, 14 en 20 april door de politie gevolgd, omdat hij zou hebben geweten van de plannen van Tristan. Justitie wijst op rapporten waaruit blijkt dat er naast de schutter maar een andere verdachte is.

Drie minuten...
In het boek Drie minuten…, schrijft Eenhoorn dat de gemeente enkele uren na het incident op zijn gezag meldde dat er geen tweede dader was. De politie hield er die zaterdag voor 90 procent rekening mee dat er geen tweede dader was. ,

"k heb toen heel snel geconcludeerd; dan is er geen tweede dader. Maar die zekerheid is er natuurlijk nooit, maar ik moest wel iets zeggen, ik moest wel iets doen. (…) De inwoners waren immers bang."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen