Nieuws4 apr '12 13:55

ECB houdt rente op 1 procent

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese Centrale Bank laat het belangrijkste rentetarief in de eurozone deze maand onveranderd op 1 procent. Dat maakte de ECB woensdag bekend na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

De beslissing van de ECB om de rente voor de vierde achtereenvolgende maand onveranderd te laten voldeed aan de verwachtingen van economen. Eind vorig jaar verlaagde de centrale bank de rente wel in twee stappen met in totaal 0,5 procent in een poging de economische groei te stimuleren.

Crisismaatregelen
De historisch lage rente is samen met de omvangrijke steun voor Europese banken en de opkoop van Europese staatsobligaties onderdeel van de crisismaatregelen van de ECB. De afgelopen tijd is de druk op de centrale bank toegenomen om aan te geven hoe die maatregelen kunnen worden afgebouwd. Vooral in Duitsland bestaat de vrees dat de inflatie in de eurozone uit de hand kan lopen door het ruime beleid van de centrale bank.

In maart bedroeg de inflatie in de eurolanden gemiddeld 2,6 procent. De ECB mikt op een inflatie van ongeveer 2 procent.

ECB-president Mario Draghi licht het rentebesluit later op de middag toe in een persconferentie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen