Nieuws12 jun '12 06:04Aangepast op 12 jun '12 08:17

Machtsstrijd FNV gaat vrolijk verder

Auteur: Fleur de Bruijn

De machtsstrijd binnen het FNV woekert voort, ook nu Jetta Klijnsma haar definitieve toekomstbeeld op tafel heeft gelegd.

Het PvdA-Kamerlid werkt al maanden aan De Nieuwe Vakbeweging, die de vakcentrale FNV moet vervangen. In de Moderne Vakbeweging moeten leden meer zeggenschap krijgen en worden bonden in sectoren opgedeeld.

De Moderne Vakbeweging krijgt een ledenparlement en elke sector die daarin is vertegenwoordigd mag maximaal 16 procent van de stemmen daarin verwerven. "Als je meer dan 16 procent zou hebben, dan kun je met twee bonden de besluitvorming bij een twee derde meerderheid op slot zetten", zei kwartiermaker Jette Klijnsma tegen BNR-verslaggever Jeroen Stans.

Bondgenoten niet blij
Maar daar is de grootste bond binnen FNV niet blij mee. In een reactie zei FNV Bondgenoten het volgende: "Het is een beetje vreemd als je daar nu getalscriterium voor komt. Als sectoren bijvoorbeeld heel succesvol zijn in de groei, dan is het een beetje vreemd als je ze gaat afstraffen voor die groei door te zeggen: uw grens is bereikt bij die 16 procent."

Klijnsma is zich ervan bewust dat ze het niet iedereen naar de zin kan maken. De grote bonden, FNV Bondgenoten en Abvakabo willen hun macht niet kwijt. Dit zei ook vakbondhistoricus Sjaak van der Velden gisteren op BNR: "Het gaat over geld en om macht, terwijl het over de koers zou moeten gaan. Wat is de koers van de vakbeweging voor de komende 30 jaar?"

Hevig conflict
Het was de opdracht van Klijnsma om die nieuwe koers te bepalen. Maar ook om de boel bij elkaar te houden. Vorig jaar ontstond er een hevig conflict in de vakcentrale nadat FNV-voorzitter Agnes Jongerius een pensioenakkoord had gesloten met kabinet en werkgevers. Dat gebeurde tegen de wil van de twee grootste FNV-bonden. Om de interne crisis te bezweren werd besloten tot de oprichting van De Nieuwe Vakbeweging waarin de FNV zou opgaan.

De keuze van de Klijnsma en haar kwartiermakers om de macht te verdelen, is voortgekomen uit deze problematiek, zo zei het PvdA-Kamerlid tegen Stans: "Dat moet je echt zien te voorkomen, vind ik, want een balans is altijd goed."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen