Nieuws21 apr '11 18:45

Mooie vrouw? Doe geen foto bij uw CV!

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Jonge, aantrekkelijke vrouwen worden minder snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek als ze een foto bij hun CV doen, dat blijkt uit Israëlisch onderzoek. De reden: vrouwelijke medewerkers van personeelszaken zijn jaloers. Lelijke 'underdogs' zouden ze wel weer sneller willen helpen.

Econoom Bradley Ruffle van de Ben-Gurion Universiteit in Israël stuurde voor elke baan twee vergelijkbare cv's op. Bij de ene deed hij een aantrekkelijke foto van een man of vrouw, bij de andere niet.
De brieven met foto's van een aantrekkelijke mannen, werden het vaakst positief beantwoord: maar liefst een vijfde mocht op gesprek komen. Daarentegen kreeg maar 12,8 procent van de aantrekkelijke vrouwen een uitnodiging.
De cv's met foto's van 'gewoon' uitziende mannen en vrouwen kregen in 9,2 en 13,6 procent van de gevallen een uitnodiging voor een gesprek. Zat er geen foto bij de brief, mocht 13,7 procent van de mannen en 16,6 procent van de vrouwen op sollicitatie komen.
Volgens de Israelische econoom werken er vaak single vrouwen van rond de dertig op de afdeling personeelszaken. Bij de onderzochte bedrijven bleek 96 procent van de recruiters vrouw. Zij zouden niet willen concurreren met mooie vrouwen, zeggen de onderzoekers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen