Nieuws27 dec '11 13:26Aangepast op 27 dec '11 18:24

Minder files in Nederland

Auteur: BNR Webredactie

De filedruk is afgelopen jaar met minstens vijftien procent afgenomen. Vooral in de regio Amsterdam stonden automobilisten minder bumper aan bumper.

De keren dat er files stonden, waren de problemen het grootst op de A4 richting Delft, bij de brug over de Oude Rijn.

De ANWB, die dinsdag met deze cijfers kwam, spreekt van een "spectaculaire" verschuiving, die voornamelijk te danken was aan het gunstige weer en de opening van spitsstroken. Vergeleken met 2010 waren de files 25 procent korter.

Mist
Dat het economisch minder gaat speelt ook een rol, maar verklaart maar een klein deel van de grote daling, verklaarde de ANWB. De invloed van het weer is het grootst. Dat bleek op 21 november. Door de mist hield Rijkswaterstaat toen de spitsstroken dicht en stond er in de ochtendspits meer dan 450 kilometer file.

De A4 tussen Amsterdam en Den Haag blijft het grootste knelpunt, aldus de ANWB. In tegenstelling tot de landelijke daling is de filezwaarte daar zelfs toegenomen. Ook op de A50 (Arnhem - Eindhoven) waren de files dit jaar weer langer.

Patrick Potgraven van de Verkeers Informatie Dienst vindt dat de knelpunten die níet in het lijstje staan, het meest opvallen.

Gerelateerde artikelen