Nieuws12 dec '11 06:28Aangepast op 12 dec '11 07:37

Vrachtwagenchauffeurs rijden maandag extra langzaam

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Vrachtwagenchauffeurs voeren maandagochtend actie tegen Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs. Die zouden voor gevaar op de weg zorgen.

Daarom zullen vrachtwagens tussen 11 en 12 uur niet harder dan 60 kilometer per uur rijden op de snelwegen. Zo waarschuwt VERN, de belangenorganisatie voor kleine transportbedrijven.

In twee uur een rijbewijs
"Oost-Europese chauffeurs hebben binnen twee uur hun rijbewijs gehaald in Bulgarije. Ze drinken de avond voordat ze gaan rijden ook veel, waardoor sommigen echt de weg niet op mogen."

"Afgelopen jaar zijn de ongevallen met Oost Europeanen gestegen met 19 procent, het aantal ongelukken met Nederlandse chauffeurs is echter gedaald met 18 procent", zegt Klaas de Waardt, voorzitter van VERN, belangenorganisatie voor kleine transportbedrijven tegen BNR.

Goedkoper
"Daarnaast maken steeds meer Nederlandse grote bedrijven maken gebruik van Oost-Europeanen; die zijn 50 procent goedkoper en werken soms zelfs onder minimumloon. Hierdoor komen Nederlandse chauffeurs steeds moeilijker aan de bak", zegt hij.

Door te protesteren willen de Nederlandse chauffeurs dat rijbewijsregelingen ook in het Oostblok strenger worden nageleefd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen