Programma16 jan '12 09:10

VUmc legt noodverband om intensive care

Auteur: Edme Koorstra

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam maakt werk van de problemen op de intensive care, om de zorg aan patiënten te verbeteren.

Eind vorig jaar zei de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat de samenwerking tussen enkele medisch specialisten op die afdeling moest verbeteren. Nadat een patiënt was overleden onder omstandigheden die vragen opriepen, stelde de IGZ een zogenoemd calamiteitenonderzoek in.

Daaruit bleek dat er "structurele samenwerkingsproblemen" zijn tussen een aantal medisch specialisten en de ic-afdeling. Het ziekenhuis beloofde toen beterschap.

Aanspreekpunt
Hans van der Spoel gaat op de intensive care aan de slag als plaatsvervangend hoofd. Hij wordt het eerste aanspreekpunt voor de patiëntenzorg op de intensieve zorg. Bovendien moet hij zorgen voor betere communicatie tussen de afdeling en andere artsen in het academisch ziekenhuis. Van der Spoel werkt nu in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

Registratiesysteem
Het ziekenhuis gaat ook meedoen met het landelijk registratiesysteem waardoor het makkelijker wordt de kwaliteit van de intensieve zorg te vergelijken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen