Nieuws29 jan '12 17:34

Offensief leger in voorsteden Damascus

Auteur: Anne-Greet Haars

Het Syrische leger heeft dit weekeinde duizenden manschappen en tanks ingezet om een aantal voorsteden van de hoofdstad Damascus te heroveren op de oppositie.

Tientallen mensen zouden om het leven zijn gebracht. De activisten tegen het bewind van dictator Bashar al-Assad meldden zondag dat het de zwaarste gevechten rond Damascus waren sinds het begin van de opstand in maart vorig jaar.

Offensief
Volgens bronnen heeft het leger 2000 manschappen, 50 tanks en andere gepantserde voertuigen ingezet tijdens het offensief in steden direct ten oosten en noorden van Damascus. Het Vrije Syrische Leger, dat naar eigen zeggen bestaat uit 40.000 overgelopen militairen, had hier in de afgelopen periode posities ingenomen.

Gezag verloren
Verslaggevers die ter plaatse gingen, constateerden eerder al dat het Syrische regime het gezag over de gebieden heeft verloren. Het gaat onder andere om de voorsteden Saqba, Hammouriya en Kfar Batna.

Rankous
Ook in de plaats Rankous, ongeveer 30 kilometer ten noorden van Damascus, vielen doden. Daar kwamen de afgelopen dagen zeker 33 mensen om het leven. Rankous wordt sinds woensdag bestookt door duizenden militairen. Veel inwoners zijn gevlucht naar nabijgelegen steden en dorpen.

Homs
Bij de stad al-Rastan, ruim 155 kilometer ten noorden van Damascus, zou dit weekeinde ook hevig zijn gevochten. De stad in de provincie Homs geldt als een van de felste verzetshaarden tegen het bewind.

Restricties
Het is niet mogelijk om de berichten van de activisten te controleren. De autoriteiten in Syrië hebben zware restricties opgelegd aan journalisten.

Waarnemersmissie
De waarnemersmissie van de Arabische Liga maakte zaterdag bekend de werkzaamheden in Syrië tot nader order op te schorten in verband met het steeds verder escalerende geweld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen