Nieuws15 nov '11 06:24Aangepast op 15 nov '11 08:58

300.000 huizenbezitters in problemen

Auteur: BNR Webredactie

2012 wordt mogelijk een rampjaar voor een grote groep huizenbezitters. De kans zit er dik in dat mensen die kochten tijdens het pieken van de markt een lastenverzwaring nauwelijks kunnen dragen.

300.000 huishoudens komen mogelijk in moeilijkheden omdat ze tijdens het pieken van de markt in 2006/2007 een huis hebben gekocht, meldt Het Financieele Dagblad.

Deze huishoudens hebben hypotheken met een rentevaste periode van zo'n zes jaar, met een rente onder de vier procent. Als die rente straks rond de vijf procent ligt, kunnen velen hun lasten straks niet meer betalen. Daardoor kunnen duizenden mensen hun huis kwijtraken.
 

'Grotere buffers'
BNR's Humberto Tan sprak erover met Tonko Gast, eigenaar van het Dynamic Credit, een bureau dat hypotheek-risico's onderzoekt. Volgens hem zijn er teveel risicovolle hypotheken verstrekt.

"Wij maken ons zorgen over een kwetsbare groep, met een hoge schuld te opzichte van het inkomen. Vaak is dat ook een hoge schuld ten opichte van de executiewaarde van het huis. Dat wordt een probleem als het economisch tegenzit. Dat hoeft niet meteen voor al die 300.000 huisbezitters te gelden, maar wel voor een groot deel."

Voorwaarden
"Er is nu van alles aan de hand," zegt Gast. "Er komen renteherzieningen aan, de werkloosheid loopt op, het gaat economisch niet zo goed. Betalingsachterstanden in 2011 zullen nog wel meevallen maar 2012 zal echt een ander verhaal worden. Dat kan haast niet anders."

"Er zijn een aantal dingen die banken nu al doen, zoals praten met budget-coaches, kijken wat er kan veranderen aan de uitgaven-kant. Als je er dan nog niet uitkomt is het ook mogelijk om te kijken of de lening-voorwaarden eventueel kunnen worden aangepast."

Rommel
Dynamic Credit trok in de zomer van 2008 aan de bel bij de Amerikaanse toezichthouder Fed over de rommelhypotheken, die later veel banken in de problemen zouden brengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen