Nieuws22 mrt '12 15:37Aangepast op 22 mrt '12 17:32

Sarkozy: terrorisme strenger aanpakken

Auteur: Karin Backx

De Franse president Sarkozy wil het bezoeken van terroristische websites en het reizen naar kampen "om zich te laten indoctrineren met een ideologie die tot terrorisme leidt" zwaar bestraffen.

Dat zei de Franse president vlak na de dood van de Franse schutter. Sarkozy wil bovendien tegengaan dat Franse gevangenissen een broedplaats zijn voor extremisme.

Sarkozy reageerde vanmiddag in een verklaring op het nieuws dat Mohamed Merah, die zeven mensen in Frankrijk heeft vermoord, vanochtend gedood is bij een hevig vuurgevecht.

300 schoten
Merah kwam om het leven bij een inval in zijn woning. Hij zou bij de inval van plan zijn geweest om zoveel mogelijk agenten dood te schieten. Volgens BNR-correspondent Stefan de Vries heeft er een zeer zwaar vuurgevecht plaatsgevonden. "Daarbij zijn meer dan 300 schoten gelost", zegt hij.

Merah is een zelfverklaard aanhanger van al-Qaeda. De president zei dat de politie nog onderzoekt of Merah alleen handelde.

Haat of geweld
Sarkozy gaf in zijn verklaring aan dat Frankrijk het bezoeken van websites die oproepen tot terrorisme, haat of geweld strafbaar gaat maken. “Frankrijk zal geen rekrutering en ideologische indoctrinatie op zijn grondgebied tolereren”, zei hij.

"Vanaf nu wordt iedereen strafrechtelijk aangepakt die geregeld websites bezoekt waar terrorisme wordt goedgepraat en waar haat en geweld wordt aangewakkerd," aldus Sarkozy in de televisietoespraak.

Buitenland
Ook wil hij vervolging van mensen die naar het buitenland gaan om zich te laten "indoctrineren met een ideologie die tot terrorisme leidt".

De Fransman van Algerijnse afkomst schoot in totaal zeven mensen dood, onder wie drie jonge kinderen van een joodse school in Toulouse. Hij wilde naar eigen zeggen wraak nemen voor de dood van Palestijnse kinderen en de aanwezigheid van Franse militairen in Afghanistan.

Gefilmd
Donderdag maakte een aanklager ook bekend dat Merah alle drie schietpartijen in en rond Toulouse heeft geflimd. Volgens Francois Molins, die het onderzoek leidt, filmde Merah elke aanval van begin tot eind.

Getuigen hadden na de aanval van maandag op een joodse school in Toulouse al gezien dat de schutter een een zogeheten sportcamera op zijn borst had. Volgens Molins heeft Merah tegen de politie gezegd dat hij de beelden op internet heeft geplaatst.

Hollande gepasserd
De aanslagen pakken politiek gezien wel gunstig uit voor Sarkozy. In de eerste opiniepeiling sinds de bloedige aanslagen in Toulouse is Sarkozy zijn socialistische rivaal François Hollande nipt gepasseerd.

Correspondent Eveline Bijlsma in Toulouse: "We weten nog niet precies wat daar van uur tot uur zich heeft afgespeeld. Maar wat we wel weten is dat Sarkozy zich de afgelopen dagen wel heeft kunnen opwerpen als de hoeder van het volk en dat doet hem goed."

Extremisten
"Als blijkt dat de inlichtingendiensten hebben gefaald, zouden de socialisten dit kunnen gebruiken tegen Sarkozy. Maar op dit moment hangt Hollande er een beetje bij. Hij kan niks doen," aldus Bijlsma.

De vraag blijft open hoe de schutter in Frankrijk zo is geradicaliseerd. Volgens Bijlsma is "alleen een gepolariseerde samenleving niet genoeg."

"Het zou ook kunnen dat hij in de gevangenis al in aanraking is gekomen met extremisten en hij is zelf twee keer in Pakistan geweest bij zo'n trainingskamp voor terroristen."

Le Pen: ik zei het toch
De Franse presidentskandidate Marine Le Pen is niet verbaasd over de extremist die de afgelopen dagen zeven mensen vermoordde, onder wie schoolkinderen. "Ik zeg al 10 jaar, hele wijken zijn in handen van islamitische fundamentalisten en ik zeg nog een keer dat het gevaar vandaag wordt onderschat."

Gerelateerde artikelen