Nieuws27 feb '12 18:48Aangepast op 27 feb '12 19:05

Teulings: Meer bezuinigen? Niet doen!

Auteur: Marjan van den Berg

Het kabinet moet niet nog meer gaan bezuinigen dan de 18 miljard euro waartoe het bij zijn aantreden besloot. Dat vindt directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB).

Teulings schreef samen met de directeur van de Brusselse denktank Bruegel een opinie-artikel voor de Financial Times. Hij concludeert dat er geen extra bezuinigingen moeten komen in EU-landen "die geen onmiddellijk gevaar lopen uitgesloten te worden van toegang tot de internationale kapitaalmarkt."

Bezuinigingen zullen de economische recessie verergeren, meent Teulings. Ook hogere belastingen pakken slecht uit.

Een betere weg naar gezonde overheidsfinanciën ziet Teulings door serieus te hervormen. Als voorbeeld noemt hij het verhogen van de pensioenleeftijd en het hervormen van de sociale zekerheid.

De timing van het artikel is opvallend. Donderdag presenteert het CPB de nieuwste ramingen voor het begrotingstekort in de komende jaren. Op basis daarvan gaan VVD, CDA en PVV overleggen over een nieuwe bezuinigingsronde.

Teulings (PvdA) heeft ook in december al geroepen dat extra bezuinigingen nu niet verstandig zijn. Dat werd hem in politiek Den Haag niet onverdeeld in dank afgenomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen