Nieuws11 dec '11 11:56

Clegg toch bezorgd over EU-akkoord

Auteur: BNR Webredactie

De Britse vicepremier Nick Clegg is niet te spreken over de uitkomsten van de Europese economische top donderdag in Brussel. Hij vreest dat Engeland de boot mist.

Dat Groot-Brittannië niet meedoet aan nieuwe begrotingsregels is "teleurstellend" en "slecht voor het land". Groot-Brittannië kan op den duur worden "geïsoleerd en gemarginaliseerd''. Dat zei Clegg zondag op de BBC. De kritische uitspraken staan lijnrecht tegenover Cleggs eerste reactie op de EU-top. Afgelopen vrijdag noemde hij de Britse positie nog redelijk en bescheiden.

Ramp
Maar het meningsverschil betekent volgens hem niet dat de regering dreigt te vallen. "Dat zou een economische ramp voor het land inluiden, in een tijd van grote economische onzekerheid''.

Clegg leidt de Liberaal-Democratische Partij. Die vormt een regeringscoalitie met de Conservatieve Partij van premier David Cameron. De conservatieven zijn eurosceptischer dan de liberalen, tot onvrede van Clegg. "Als Groot-Brittannië de EU verlaat, zal Washington ons zien als irrelevant, als een pygmee in de wereld. Ik wil dat we rechtop lopen en leiden in de wereld'', liet hij zondag weten.

Gerelateerde artikelen