Nieuws27 apr '12 13:32

Merkel roept Europa tot de orde

Auteur: Karin Backx

Er mag absoluut niet aan de Europese begrotingseisen getornd worden. Dat heeft Bondskanselier Angela Merkel vrijdag laten weten.

Angela Merkel. EPA
Angela Merkel. EPA

"De onderhandelingen over het begrotingspact zijn afgerond, het is ondertekend door 25 regeringsleiders en is geratificeerd door Portugal en Griekenland.

In heel Europa staan parlementen op het punt de afspraken aan te nemen'', somde Merkel op in een interview met één van de Duitse kranten. "Er valt niet opnieuw over te onderhandelen.''

Compromis
De Franse presidentskandidaat François Hollande heeft in zijn campagne aangegeven dat hij als president opnieuw over de strengere begrotingsafspraken zou willen onderhandelen.

Deze week noemde hij een compromis denkbaar, als er naast het begrotingspact ook afspraken komen die de economische groei stimuleren.

Op de trom slaan
Maar hoe ver wil Merkel gaan om dat ook echt voor elkaar te krijgen? Derk Marseille, correspondent in Duitsland, stelt dat Merkel nu zelf ook vooruit moet kijken naar de verkiezingen van volgend jaar in Duitsland.

"Haar eigen coalitiepartner op dit moment, de FDP, ligt zwaar onder vuur. Daar kan ze eigenlijk niet meer op rekenen. En de sociaal-democraten, de SPD, gaan in Duitsland hartstikke goed. Dus wat dat betreft kan Merkel ook weer niet al te hard op de trom slaan."

Sarkozy
"In alle analyses over Merkel wordt Sarkozy als haar lievelingskandidaat in Frankrijk genoemd. En nu creëert ze een beetje een beeld dat, als Hollande in Frankrijk aan de macht komt, de discipline bij Frankrijk weer weg zou gaan en de schulden alleen maar erger zullen worden. Je moet het een beetje zien als een steuntje in de rug voor Sarkozy op die manier",  aldus Marseille.

Gerelateerde artikelen