Nieuws27 mrt '12 08:12Aangepast op 27 mrt '12 09:09

Arabische Liga samen in Bagdad

Auteur: Karin Backx

Voorstellen die een einde moeten maken aan het geweld in Syrië. Dat is nog maar één van de ambitieuze punten die op de agenda staat bij de jaarlijkse top van de Arabische Liga, die dit jaar in Irak wordt gehouden.

Wat we van die driedaagse top kunnen verwachten blijft nog onzeker. Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg: "De Arabische Liga één van de oprdrachtgevers geweest voor Kofi Annan, die op dit ogenblik met een missie bezig is om tot een bestand te komen voor een staakt-het-vuren in  Syrië."

Hammelburg neemt zijn petje af voor de Arabische Liga. "Het was altijd een beetje een rommelig zooitje, er zijn enorme verschillen tussen deelnemende landen onderling en er waren ook vaak ruzies, waardoor ze eigenlijk nooit toch echt keiharde standpunten kwamen."

Beroemde resolutie
"De kentering was de beroemde resolutie van de Veiligheidsraad in 1973, die ingrijpen in Libië heeft mogelijk gemaakt. Dat was op verzoek van de Arabische Liga, die daar unaniem om had gevraagd."

"Het feit de Liga nu ook weer unaniem heeft gevraagd om een missie van Kofi Annan, samen met de Verenigde Naties, daar neem ik mijn petje voor af," stelt Hammelburg. 

Bagdad
Het is voor het eerst sinds 1990 dat de liga in Bagdad een top houdt. De regering van de sjiitische premier Nuri al-Maliki hoopt niet alleen de Arabische, maar heel de wereld te tonen dat zijn land weer redelijk normaal functioneert.

Afgelopen week vielen er nog tientallen doden bij bloedige bomaanslagen in Irak. Pluspunt voor Maliki is dat het hoofdthema deze week niet het bloedvergieten in Irak maar dat in het buurland Syrië is.

Geschorst
Over de manier waarop dat tot staan gebracht kan worden, zijn de lidstaten het echter niet eens. Syrië is zelf als lid geschorst.

De regering heeft duizenden extra agenten en militairen op pad gestuurd en heeft voor circa 350 miljoen euro opgeknapt en extra beveiligd in Bagdad. Voor de gastheren is het belangrijkste dat de top veilig is. Ze rekenen niet op baanbrekende besluiten. Daar staat de liga ook niet om bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen