Nieuws26 mrt '12 16:06

Assad is strijd nog lang niet zat

Auteur: Pieter van den Akker

Homs wordt weer van Assad, maar met welke overmacht wil hij de plaats terugwinnen?

Assad bereidt een offensief voor om de stad Homs weer in te nemen, zeggen Syrische activisten. De vraag is hoe serieus deze berichten moeten worden genomen. Midden-Oostendeskundige Alexander Hammelburg antwoordde maandag op BNR: "Dit zijn berichten van de oppositie, een aantal activisten. We horen bijna dagelijks van dit soort geluiden. Wat we feitelijk weten is dat er op dit moment in Homs weer gevochten wordt. Wel op kleinere schaal dan voorheen."

Verzet
Het valt, zegt Hammelburg, te verwachten dat Assad doorgaat 'totdat hij de terroristen heeft verslagen, zoals hij ze noemt'.  Of hem dat gaat lukken? Hammelburg: "Ik ben geen militair expert, maar ik weet wel dat het leger er goed voor staat, zelfs nog veel beter dan in Libië het geval was. Dus de kans is heel erg groot dat Assad daarin gaat slagen. Hoe lang dat nog duurt, is nog maar de vraag. En hoe sterk het verzet blijft, is de belangrijkste vraag. Als het verzet door blijft gaan en voor veel leed zorgt, kan het nog wel eens héél lang gaan duren."

Peter van Ham, onderzoeker bij Clingendael en maandag te gast in BNR Roelof Hemmen, zei: "Van het offensief zelf kan je niet veel zeggen, het is een van de vele. Wat me wel opvalt is: we hebben het over de oppositie en over tegenstanders van Assad. Maar wie zijn deze mensen precies?"

Booswicht
Van Ham legt uit: "We scharen ze allemaal onder de tegenstanders van 'booswicht' Assad. Dat klopt wel een beetje. Maar we moeten niet doen alsof het een heel coherente, goed bewapende oppositie is tegenover de staat.  Ik denk dat de strijd nog heel lang duurt. We grijpen niet in, dat vind ik wel verstandig. Wie zou dat moeten doen? We zijn net terug uit Afghanistan en Irak. We kunnen alleen maar toeschouwen, dat maakt het alleen maar pijnlijk."

Klik hier om te luisteren naar Alexander Hammelburg en Peter van Ham in gesprek met BNR's Roelof Hemmen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen