Programma5 dec '12 17:55

Spermakwaliteit verslechtert: wat te doen?

Auteur: Melvin Captein

Het zaad van de Nederlandse man wordt steeds slechter. In het sperma zitten steeds minder cellen, die ook nog eens van mindere kwaliteit zijn. Wat kunnen mannen doen om dit tegen te gaan?

Jesper Smeenk, gyneacoloog en hoofd van de IVF-afdeling in het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg, licht toe hoe het kan dat de spermakwaliteit in Nederland achteruit holt. "Bekende factoren zijn strakke boxershorts of de hele dag met een warme laptop op schoot zitten. Maar ook het hebben van een zittend beroep of frequent saunabezoek doen het zaad geen goed. Daarnaast zijn vooral de 'omgevingsfactoren' belangrijk: roken, alcohol, drugs, vet eten en stress zijn allen niet bevorderlijk."

Stoelverwarming
Het teruglopen van de zaadkwaliteit kan echter niet worden teruggevoerd tot een oorzaak, legt Smeenk uit. "Ook voedselhormonen en elektromagnetische straling worden genoemd. Maar de verklaring is altijd multifactorieel. Een heleboel factoren in ons dagelijks bestaan maken dat de zaadkwaliteit van de man aan het afnemen is."

Het beste wat je kunt doen om de kwaliteit te verbeteren is goed op je levensstijl letten, zegt Smeenk. "Op alcohol- en drugsgebruik heb je zelf vat, en die maken de kwaliteit significant slechter. Ook aan je BMI kun je zelf wat doen, gezonder gaan eten bijvoorbeeld. Verder loszittende katoenen boxershorts dragen en de stoelverwarming in de auto beter even uitlaten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen