Nieuws4 dec '11 13:33Aangepast op 4 dec '11 14:09

De Jager: grote fouten in de euro

Auteur: BNR Webredactie

Bij de invoering van de euro zijn "grote fouten gemaakt" en daarvan krijgen we nu de rekening gepresenteerd. Dat zegt minister Jan Kees de Jager van Financiën zondagavond in KRO Brandpunt.

"De euro had anders ingevoerd moeten worden, want er zaten te grote fouten in, te grote weeffouten, daar betalen we nu de prijs voor. Dat had anders gemoeten'', zegt hij.

'Sterkere discipline'
Volgens De Jager had Europa destijds veel strenger moeten zijn. "Het had met een veel sterkere begrotingsdiscipline gepaard moeten gaan. Het had nooit zo mogen zijn dat we het aan de blauwe ogen van een ieder over hebben gelaten om die regels die we hebben ook toe te passen.''

Eind deze week proberen Europese regeringsleiders op een top afspraken te maken over de verdere aanpak van de schuldencrisis. Nederland pleit voor strakke regels en sancties om begrotingsdiscipline in Europa af te dwingen.

Wachten
De Jager hoopt dat er op de top belangrijke knopen worden doorgehakt. Hij spoort vooral de Zuid-Europese landen aan actie te ondernemen. Tot voor kort werd het gevoel van urgentie niet door iedereen in heel Europa gedeeld, stelt de minister. ,,Met name het begin van hervormingen en bezuinigingen heeft in Zuid-Europa wel heel erg lang op zich laten wachten.''

Ook na de Europese top zijn de problemen nog niet opgelost, waarschuwt De Jager. Hij omschrijft de schuldencrisis als een "veelkoppig monster'', en een "storm'' die nog wel even zal voortduren.

Gerelateerde artikelen