Programma19 mei '11 17:05

Von Trier: ik ben geen antisemiet

Auteur: Edme Koorstra

Filmmaker Lars von Trier maakt excuses voor zijn opmerkingen over Adolf Hitler. De Deen had gezegd begrip te hebben voor de nazileider, "ook al deed hij enkele verkeerde dingen''. Door die opmerking is hij niet welkom op het filmfestival in Cannes.

Het bestuur van het filmfestival van Cannes verklaarde de Deense regisseur tot persona non grata, na zijn opmerkingen over Hitler. Zijn film Melancholia blijft wel meedingen naar de Gouden Palm.
'Onaanvaardbaar en onduldbaar'
Het festivalbestuur liet na spoedberaad donderdagochtend weten het bijzonder spijtig te vinden dat de regisseur het forum dat het festival biedt, heeft gebruikt om "opmerkingen te maken die onaanvaardbaar en onduldbaar zijn en tegen de idealen van menselijkheid en edelmoedigheid waarop juist het bestaan van het festival berust, indruisen''.
Unieke beslissing
Het is de eerste keer in de 64-jarige geschiedenis van het filmfestival dat iemand tot persona non grata is verklaard. Een woordvoerster beklemtoont dat de uitsluiting van Von Trier vooralsnog alleen geldt voor deze editie van het evenement. Zijn films zullen altijd welkom zijn, voegde zij eraan toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen