Nieuws1 apr '12 14:05

Partij Suu Kyi: fraude bij verkiezingen Myanmar

Auteur: Pieter van den Akker

De Nationale Liga voor Democatie (NLD), de partij van oppositieleidster Aung San Suu Kyi, klaagt over fraude bij de tussentijdse verkiezingen die zondag in Myanmar, het vroegere Birma, werden gehouden.

Volgens de woordvoerder van de partij zijn er veel klachten binnengekomen over een waslaagje dat is aangebracht in de vakjes van NLD-kandidaten. Dat zou na de stemming kunnen worden verwijderd, waardoor de (blanco) stem ongeldig wordt.

De partij heeft een klacht gestuurd naar de nationale kiesraad. Slechts 45 van de 440 zetels in het parlement stonden op het spel. Suu Kyi won volgens haar partij de zetel in haar kiesdistrict, waarmee ze voor het eerst in de Myanmarese Tweede Kamer is gekomen.

Geen meldingen
De Asean, de organisatie van landen in Zuidoost-Azië, heeft nog geen meldingen over fraude gekregen. Dat zei secretaris-generaal Surin Pitsuwan in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, waar een top van de Asean wordt voorbereid. De organisatie heeft waarnemers naar Myanmar gestuurd. Alles is "redelijk gesmeerd'' verlopen, zei Pitsuwan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen