Nieuws13 aug '12 14:42

Islam nauwelijks issue voor PVV-stemmer

Auteur: Arjan Meesterburrie

Voor mensen die op Geert Wilders stemmen is de islam vaak niet de reden om voor de PVV te kiezen. Dat zegt schrijver Chris Aalberts van het boek 'Achter de PVV' op BNR.

"De islam is het juist niet, zou ik bijna zeggen", zegt onderzoeker Chris Aalberts bij BNR Ruud Hendriks. Hij heeft voor zijn boek 'Achter de PVV. Waarom burgers op Geert Wilders stemmen' veel achtergrondgesprekken gevoerd over onderwerpen die echt bij hen leven.

"Het gaat bij PVV-kiezers vooral om drie onderwerpen. Het gaat over politiek die niet aanspreekbaar is, het gaat over normen en waarden en het gaat over buitenlanders. Maar die buitenlanders zijn de hele vergaarbak van de discussie over integratie, hangjongeren en oude wijken."

Europa
Uit het onderzoek voor het boek is nog niet gebleken dat de Europese crisis een belangrijke reden is om op de PVV te stemmen, zegt Aalberts op BNR:

"De wetenschap loopt in dit geval een half jaar achter. Het onderzoekt stopte ongeveer toen het kabinet viel. Dus die euro zit er niet in. Wat je wel kunt zien is dat burgers sowieso al heel erg veel kritiek hadden op de politiek en dat Europa daar heel makkelijk bij wordt gehaald, maar niet heel erg dominant is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen