Nieuws6 aug '12 10:49Aangepast op 6 aug '12 11:52

'Salarisverlaging dreigt voor Nederlanders'

Auteur: Pieter van den Akker

Het is goed denkbaar dat we de komende jaren tien procent salaris moeten inleveren. Dat zegt hoofdeconoom bij ABN Amro Han de Jong op BNR.

In het buitenland hebben bedrijven werknemers voor de keuze gesteld: deuren sluiten óf allemaal salaris inleveren. Ook in ons land kan dit werkelijkheid worden, aldus De Jong maandag in BNR Paul van Liempt.

De econoom, die de helft van het jaar in Ierland woont, herinnert zich nog goed hoe de Ieren zich hebben hersteld: "Een belangrijk verschil tussen Ierland en andere probleemlanden is dat de Ieren zich hebben gerealiseerd dat ze zelf een enorme 'bubble' hebben gemaakt, dat heel veel mensen daar van hebben geprofiteerd in de goede tijd en dat ze boven hun stand hebben geleefd. Helaas is het zo dat je, als je een poosje boven je stand leeft, ook een poosje onder je stand zal moeten leven."

Salarisverlaging
In het dna van de Ieren ligt opgesloten dat ze daar gemakkelijker dan bijvoorbeeld Nederlanders mee instemmen, gelooft De Jong. "Veel meer. Toen de crisis toesloeg, waren er heel veel bedrijven die hun deuren moesten sluiten en vervolgens tegen hun personeel zeiden: 'we gaan óf de deuren sluiten óf je moet een salarisverlaging van 20 procent 'voor de kiezen nemen' '. En in heel veel gevallen heeft het personeel gezegd 'laten we dat maar doen dan."

Of Nederlanders daar ook rekening mee moeten houden? De Jong: "Dat zou in sommige gevallen best kunnen gebeuren ja." Dus maar even geen nieuwe auto als de buurman er wel eentje heeft aangeschaft? "Of een tweedehandsje."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen