Nieuws1 mei '12 17:45

Nijpels: VVD te lief voor beledigende Wilders

Auteur: Thijs Baas

De VV-fractie én premier Mark Rutte hadden harder mogen optreden tegen beledigingen van Geert Wilders, vindt partijprominent Ed Nijpels.

"Neem bijvoorbeeld het verhaal van de beledigingen aan het adres van de Turkse president of het Polenmeldpunt: daar had de fractie óf de premier heel makkelijk kunnen zeggen: 'ik vind dat een verwerpelijk plan'. Dat hebben we misschien wat te weinig gedaan", zegt Ed Nijpels in BNR Petra Grijzen.

Uiteindelijk moet je in een coalitie heel veel van elkaar kunnen hebben, erkent Nijpels. "Maar je hoeft geen beledigingen te slikken, noch van een buitenlands staatshoofd, noch van onze eigen koningin, noch van bijvoorbeeld de voorzitter van VNO-NCW."

Schade in het buitenland
Ondanks de ellende die het opleverde was er volgens Nijpels anderhalf jaar geleden geen andere combinatie mogelijk rond de formatie. "Het heeft onze positie in het buitenland erg geschaad. Het Polenmeldpunt, de beledigingen van de Turkse president, maar ook wat Wilders zei over werkgeversvoorzitter Wientjes -dat hij alleen al kotste van diens foto- zijn teksten die je niet over elkaar zegt, ook al ben je het niet met elkaar eens."

Dat leidt tot een verkrampte sfeer in het kabinet, met maatregelen waar Nijpels als liberaal weinig mee heeft. "Noem bijvoorbeeld de dubbele nationaliteit, die er toch in moest om Wilders te plezieren. Maar de VVD heeft terecht prioriteit gegeven aan het herstel van de economie. Je moet in de politiek nou eenmaal compromissen sluiten. Dat is ook helemaal niet vies."

Uit de ijskast
Door de succesvolle onderhandelingen over het begrotingsakkoord vorige week kunnen allerlei plannen die in de ijskast waren beland daar weer uit komen. Dat is een goede ontwikkeling voor onder meer ingenieursbureaus, meent Nijpels. 

De meeste bureaus werken voor een groot deel ook in het buitenland en daar liep het Nederlandse imago de laatste jaren flinke deuken op, ook door het gedoe rond Geert Wilders. "Dat schaadde de positie van de grote ingenieursbureaus in het buitenland."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen