Nieuws28 apr '12 08:52Aangepast op 28 apr '12 13:41

UPDATE | CDA schiet nabestaanden te hulp

Auteur: Marjan van den Berg

Het CDA wil dat mensen die een huis erven, makkelijker uitstel kunnen krijgen van de erfbelasting. Bovendien moet het uitstel worden opgerekt naar 3 jaar, zei Kamerlid Omtzigt zaterdag op BNR.

Uit een onderzoek van de NOS onder 80 notariskantoren blijkt dat steeds meer mensen die een huis erven, opgescheept zitten met hoge kosten. Notarissen zeggen dat het om duizenden gevallen gaat en dat het aantal oploopt.

Hypotheeklast
Het gaat om woningen waarop nog een hypotheek rust. De hypotheeklast bedraagt gemiddeld 64.000 euro. Dat betekent een rentelast van duizenden euro's per jaar.

Door de vastzittende woningmarkt nemen de problemen verder toe, omdat de erfgenamen het huis niet makkelijk verkocht krijgen.

Erfbelasting
Volgens Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen, zit in 1 op de 3 erfenissen een huis en in 1 op de 6 erfenissen een flinke hypotheekschuld. "Dat betekent dat erfgenamen hypotheekrente moeten doorbetalen, maar ook, en dat verwachten de meeste erfgenamen niet, dat zij al binnen een jaar erfbelasting moeten betalen over de woz-waarde van dat geërfde huis."

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat het makkelijker wordt om uitstel te krijgen van de erfbelasting. Bovendien wil hij dit uitstel oprekken van 2 naar 3 jaar.

Voorwaarden
Om financiële problemen te voorkomen is het overigens ook mogelijk om een erfenis 'onder voorwaarden' te aanvaarden, maar daar wordt volgens Van der Geld weinig gebruik van gemaakt.

"Sommige mensen zijn er niet mee bekend. En de wet zegt dat zodra je je als erfgenaam hebt gedragen, je dan niet meer de keuze kunt maken om onder voorwaarden te aanvaarden. Aan de andere kant willen mensen ook graag de goede naam van de overledene intact laten. Dan betalen ze liever de schulden uit eigen zak dan dat ze de naam van de overledene, zoals ze dat zelf zeggen, te grabbel gooien", aldus Van der Geld.

Omtzigt wijst erop dat aan het aanvaarden onder voorwaarden ook andere nadelen kleven. "Op het moment dat je onder voorwaarden aanvaardt, kun je natuurlijk nog niet bij de rest van de erfenis."

Gerelateerde artikelen