Nieuws18 apr '12 11:30Aangepast op 24 apr '12 11:35

Goedkoop LPG blijkt een sprookje

Auteur: Thijs Baas

De belangstelling voor auto's met een LPG-installatie neemt flink toe nu aan de stijging van de benzineprijzen geen einde lijkt te komen.

De prijs van een liter euro 95 is gestegen naar 1,88 euro, terwijl de prijs van LPG daalde naar 0,89 cent per liter. Het enige probleem is dat de premie van de autoverzekering na het inbouwen van een LPG-installatie soms met 70 tot 80 procent toeneemt.

Dat blijkt uit gegevens van Independer.nl, dat de premies in kaart bracht die bij het inbouwen van een installatie werden berekend. Uit de analyse komt naar voren dat consumenten gemiddeld ruim 30 procent meer uitgeven aan verzekeringspremie. Bij enkele partijen, waaronder Onna-onna, PolisDirect en Queens, gaat de polis nauwelijks omhoog.

Premie omhoog
Maar er zijn ook verzekeraars die de premie flink verhogen op het moment dat een LPG-installatie wordt aangebracht, zoals Nederland van Nu (+84 procent) en Klik & Go (+73 procent). De premieverhoging wordt veroorzaakt door de kosten van de LPG-installatie zelf. Die maakt de auto zwaarder en bovendien wordt de waarde van de installatie opgeteld bij de autowaarde.

Ook schatten sommige verzekeraars de kans op schade bij een LPG-auto hoger in dan bij een benzineauto.

Concurrentie
Mogelijk is een gebrekkige concurrentie op de markt voor LPG verzekeringen ook debet aan de oplopende premies, bevestigt Jan-Willem Broekx van de vergelijkingswebsite Independer. "Doordat een aantal maatschappijen daar niet op differentieert en een hele groep wel, lijkt het inderdaad alsof de concurrentie inderdaad wat minder is."

Het kan daarom geen kwaad om ook de verzekeringspremies mee te nemen in de keuze om al dan niet een LPG-installatie in te bouwen, meent Broekx.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen