Nieuws9 mrt '11 21:50

Hero Brinkman tipte rijksrecherche

Auteur: bnr Administrator

Dat zou volgens RTL Nieuws blijken uit documenten die zijn vrijgegeven op grond van de Wet openbaarheid van bestuur.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman is twee jaar geleden informant geweest van de rijksrecherche. De volksvertegenwoordiger heeft tegenover de rijksrecherche en toenmalig premier Balkenende verklaringen afgelegd over het lekken van staatsgeheime informatie. Brinkman beschuldigde vrouwelijke medewerkers van het ministerie van Algemene Zaken van het doorspelen van notulen van de ministerraad.
Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit documenten die het College van procureurs-generaal heeft vrijgegeven op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Het nieuwsprogramma schrijft dat woensdag op de website. De naam van Brinkman is in de documenten weggelakt, maar betrouwbare bronnen bevestigen tegenover de nieuwsrubriek dat het gaat om de PVV'er.
Kamerleden ongebruikelijke tipgevers
Volgens het nieuwsprogramma is het zeer ongebruikelijk dat Kamerleden optreden als tipgever of bron voor justitieel onderzoek. De rijksrecherche stelde het onderzoek in nadat RTL Nieuws twee jaar geleden notulen van de ministerraad had gepubliceerd.
Uit die verslagen bleek volgens de rubriek dat er tot in het kabinet grote twijfels waren over de manier waarop CDA-premier Jan Peter Balkenende leiding gaf aan de besluitvorming over de Westerschelde. Brinkman stapte daarna naar Balkenende omdat hij meende te weten wie de bron was van RTL Nieuws. Hij wees daarbij naar de vrouwelijke medewerkers van de premier. De PVV'er wilde anoniem blijven, maar werd uiteindelijk ook als getuige gehoord door de rijksrecherche.
Reactie Brinkman
Tegen RTL zei Brinkman in een reactie: ,,Laat ik vooropstellen dat het lekken van geheime ministerraadstukken een zwaar misdrijf is en de democratie verlamt. Ik ga verder niet inhoudelijk op deze kwestie in, maar teken wel aan dat het niet melden van deze geopenbaarde ministerraadstukken ook een misdrijf is. Ik wil en wilde geen misdrijf plegen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen