Nieuws6 mrt '12 21:32Aangepast op 6 mrt '12 22:34

Top bedrijfsleven blijft cashen

Auteur: Fleur de Bruijn

Voorzitter Bernhard Wientjes van VNO-NCW pleitte in februari voor een nullijn in de lonen om de economie uit het slob te trekken, maar bestuurders van enkele belangrijke ondernemingen die zijn aangesloten bij zijn organisatie, krijgen opslag.

RTL meldde dinsdag dat topman Gerard Groener van vastgoedbedrijf Corio zijn vaste salaris ziet stijgen met 14 procent naar 410.000 euro. Financieel directeur Jan Bos van PostNL gaat er 21 procent op vooruit met een salaris van 425.000 euro. Topman Ben Noteboom van uitzendbureau Randstad gaat dit jaar bijna elf procent meer verdienen (967.700 euro).

Iedereen op nul
Bernard Wientjes zei in februari dat het 'de hoogste tijd is voor een nationaal akkoord over een nullijn voor iedereen'. Volgens de werkgeversvoorman 'zou het van grote verantwoordelijkheid getuigen als de verlamde FNV-bonden de vakbondsrijen in dit zware economische tij samen met andere maatschappelijke spelers kiezen voor een solidair akkoord waarbij overheidssalarissen, sociale uitkeringen en marktlonen op nul worden gezet'.

Dat zou, volgens Wientjes, niet alleen de pijn verdelen, maar levert direct ook veel geld op. "En maakt het mogelijk over te gaan tot echt noodzakelijke hervormingen en niet terecht te komen in weinig productief bekvechten over kortetermijnbezuinigingen,'' aldus Wientjes destijds.

Nederland tegen
Uit een peiling door Maurice de Hond bleek dat Nederlanders niets in het voorstel van werkgeversvoorman Bernard Wientjes om de lonen en uitkeringen te bevriezen. Bijna tweederde van de Nederlanders zit daar niet op te wachten. Alleen onder CDA-stemmers kan de nullijn op een meerderheid rekenen: 58 procent is het eens met het voorstel. VVD-stemmers keren zich er met een nipte meerderheid tegen, PVV'ers zien het helemaal niet zitten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen