Nieuws29 jan '12 17:05

Grote voorsprong Romney in Florida

Auteur: Anne-Greet Haars

De Republikein Mitt Romney lijkt volledig hersteld van de pijnlijke nederlaag bij de voorverkiezingen in de staat South Carolina. Hij gaat ruim aan kop in Florida.

De Republikeinen houden dinsdag in Florida de volgende voorverkiezingen. Dat bleek zondag uit informatie van de website RealClearPolitics, die de populariteit van de kandidaten bijhoudt via een vergelijking van tientallen afzonderlijke opiniepeilingen.

Voorsprong
De gematigde Romney heeft op dit moment een gemiddelde voorsprong van 11,3 procentpunt op zijn belangrijkste tegenstander, de populist Newt Gingrich. Romney zou kunnen rekenen op 41 procent van de stemmen, terwijl Gingrich blijft steken op 29,7 procent.

De andere twee kandidaten, Rick Santorum en Ron Paul, ogen kansloos. Ze staan op respectievelijk 13,5 en 9,8 procent.

Vijanden
De gevestigde orde binnen de Republikeinse partij moet niets hebben van Gingrich. Die was in het verleden (1995-1999) voorzitter van het Huis van Afgevaardigden namens zijn partij, en maakte toen veel vijanden met zijn eigengereide gedrag. In de afgelopen dagen spraken onder anderen de partijprominenten en voormalige presidentskandidaten John McCain en Bob Dole zich uit tegen Gingrich en voor Romney.

Zaterdag was er desondanks nog wel positief nieuws voor Gingrich. Herman Cain, een zakenman/politicus die zich vorige maand terugtrok uit de strijd voor de nominatie namens de Republikeinen tijdens de presidentsverkiezingen in november, zei nu de kandidatuur van Gingrich te steunen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen