Nieuws27 jan '12 09:21

Hoog in de bol: Gingrich belooft maanbasis

Auteur: Edme Koorstra

Als Newt Gingrich president wordt belooft hij een permanente basis te bouwen op de maan. Dat zei de Republikeinse kandidaat bij een verkiezingsdebat.

"Ik wil niet dat het land dat het eerst op de maan was, zich omdraait en zegt: laat de Chinezen de ruimte maar domineren'', zegt Gingrich. De basis moet in 2020 klaar zijn.

Kolonie
Hij speelt daarmee in op een plan uit 2006 van ruimtevaartorganisatie NASA. Dat betrof een kolonie op de zuidpool van de maan in 2020, als basis voor bemande ontdekkingsreizen naar Mars.

Gingrich' rivaal Mitt Romney zei dat hij liever huizen bouwt in de VS dan op de maan.

Bezuinigd
De VS hebben de laatste jaren juist sterk bezuinigd op ruimtevaart. Bijvoorbeeld de spaceshuttles zijn afgedankt. Amerikaanse astronauten moeten nu meeliften met Russische raketten om naar het internationale ruimtestation ISS te komen.

'Andere planeet'
Experts zeggen dat Gingrich "op een andere planeet leeft'' met zijn maanplan. "Totale fantasie'', zegt emeritus professor John Logsdon van het George Washington University Space Policy Institute.

"Om op de maan te komen, spendeerden de VS ruim 4 procent van het budget van de federale overheid. De NASA krijgt nu een tiende van dat niveau.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen