Nieuws22 jan '12 08:08

Newt Gingrich wint in South Carolina

Auteur: Anne-Greet Haars

De Republikein Newt Gingrich heeft zaterdag de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat South Carolina gewonnen. Hij kreeg 40 procent van de stemmen.

Gingrich deelde daarmee een harde klap uit aan opponent Mitt Romney, die hoopte in South Carolina de wind uit de zeilen te nemen van de andere kandidaten voor de presidentsverkiezingen.

Aanvallen
Gingrich wist afgelopen week met aanvallen op de andere kandidaten, de Amerikaanse media en president Barack Obama zijn kansen te keren. Eerder werd hij nog vierde in Iowa en New Hampshire, waardoor analisten voorspelden dat hij weinig kansen meer had. Ook raakten zijn financiën langzaam maar zeker uitgeput.

Florida
"Ik denk dat ik met jullie hulp de kandidaat voor de Republikeinen kan worden'', zei hij na zijn overwinning. Hij riep zijn aanhangers op vrienden en familie in Florida te benaderen, zodat ook zij op hem gaan stemmen. Florida is op 31 januari het toneel van de volgende voorverkiezing. "Help me om in Florida de genadeslag uit te delen''.

Romney
Romney kreeg 28 procent van de stemmen. Ondanks zijn comfortabele voorsprong op Gingrich aan het begin van de campagne in South Carolina, had hij het de afgelopen dagen zwaar.

Hij worstelde met kritiek op zijn inkomen en het feit dat zijn belastinggegevens nog niet bekend zijn. De voormalig gouverneur van de staat Massachusetts had gehoopt zonder al te veel problemen South Carolina en Florida in de wacht te slepen, zodat de strijd om het leiderschap niet te lang zou duren.

Zwaar gevecht
"Deze race wordt almaar interessanter'', zei Romney, nadat hij Gingrich had gefeliciteerd. "Dit is een zwaar gevecht, omdat er zoveel de moeite waard is om voor te vechten.'' Hij zei uit te kijken naar de strijd in Florida, een staat die volgens Romney veel te lijden heeft gehad onder "het falende beleid van president Obama''.

Santorum
De uiterst conservatieve Rick Santorum, die won in Iowa, kreeg in South Carolina 17 procent van de stemmen. De vierde kandidaat die nog in de race is, Ron Paul, wist 13 procent van de kiezers naar zich toe te trekken.

Unieke gebeurtenis
Het is voor het eerst sinds 1980 dat de voorverkiezingen in Iowa, New Hampshire en South Carolina elk naar een andere kandidaat gaan. Sinds die tijd is het ook altijd zo geweest dat de winnaar in South Carolina uiteindelijk de Republikeinse presidentskandidaat werd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen