Nieuws16 jun '11 13:36

Nederlandse diplomaten opgepakt in Syrië

Auteur: Pieter van den Akker

Twee Nederlandse diplomaten zijn vorige maand, op 24 mei, vastgehouden bij de grens tussen Syrië en Libanon. De defensie-attaché en zijn assistent werden tegen hun zin meegenomen door een lokale stam in Noord-Libanon en werden enkele uren vastgehouden.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag donderdag bevestigd. Na contacten met de Libanese en de Syrische autoriteiten is het tweetal weer naar Libanon gebracht en daar vrijgelaten. Ze zijn normaal gesproken gestationeerd op de ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus en zijn tijdens hun vasthouding goed behandeld. In het gebied komen geregeld ontvoeringen voor, maar het departement zelf spreekt niet van een ontvoering.
Onwetendheid van Rosenthal
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken was tot op heden niet op de hoogte van het voorval, zo bleek donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. D66-fractieleider Alexander Pechtold had hem gevraagd waarom het departement de kwestie niet actief naar buiten had gebracht. Het nieuws stond op Syrische websites. Ook PvdA-Kamerlid Frans Timmermans was verbaasd over de onwetendheid van Rosenthal. Die zal op hun verzoek de zaak uitzoeken en een brief sturen naar de Kamer.
Misverstand
Volgens de minister was er kennelijk sprake van een misverstand en een probleem met een lokale stam. Er was in ieder geval geen probleem tussen de autoriteiten van Nederland, Syrië of Libanon, zei hij. Volgens Rosenthal heeft het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken excuses aangeboden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen