Nieuws13 jun '11 13:48Aangepast op 13 jun '11 14:53

Syriërs massaal op vlucht naar Turkije

Auteur: Karin Backx

Honderden Syriërs zijn maandag naar het noorden van het land getrokken om naar Turkije te vluchten als Syrische troepen verder het gebied intrekken. Troepen van president Bashar al-Assad namen zondag de noordelijke stad Jisr al-Shugur in.

Dat meldt de BBC. Bronnen van het Syrische leger melden aan de televisiezender dat ze plannen hebben om de nabijgelegen stad Maarat al-Numan binnen te vallen. Het leger zou achter bewapende mannen aanzitten die uit Jisr al-Shugur zijn gevlucht.
Orde op zaken
Turkije heeft al duizenden vluchtelingen uit Noord-Syrië opgevangen. De Syrische regering probeert orde op zaken te stellen nadat vorige 120 veiligheidsagenten zijn gedood door opstandelingen in Jisr al-Shugur.
Muiterij
Inwoners van de stad melden dat het leger muitende agenten doodschiet. Syrie blokkeert de toegang tot het land voor een groot aantal buitenlandse journalisten, waardoor het moeilijk is onafhankelijke berichtgeving te krijgen uit het land. 
Vluchtelingen
Een BBC-verslaggever die aan de Turkse kant van de grens staat laat weten dat er inmiddels 5000 Syrische vluchtelingen officieel zijn geregistreerd en dat nog eens 5000 Syriers zonder registratie zijn overgestoken. Honderden Syriërs wachten nu nog bij de grens op een volgende stap van de legertroepen.

Gerelateerde artikelen